Thuisnetwerken

Het nieuwe werken is: Thuis!

Sinds de COVID-19 pandemie werken we met z’n allen massaal thuis. En dat levert nogal wat uitdagingen op. Je werkt online samen met collega’s. Je belt via een VoiP verbindingen met klanten. Dan heb je nog een videocall samen met je team. En je bent niet de enige die thuis werkt. Ook je partner werkt thuis. En je kinderen zijn misschien ook wel thuis en die hebben weer hele andere wensen. Gamen, op de socials videos streamen, Netflix kijken en dat allemaal tegelijk op het internet via jullie eigen provider.

Dan wil je uiteraard een goede internetverbinding en geen haperingen op de lijn doordat er tegelijkertijd gestreamd wordt. Dat kan uiteraard!

Wat heb je daarvoor nodig dan?

Naast een goed internetabonnement, wat uiteraard cruciaal is, heb je een goed netwerk nodig. Maar wij horen je vragen. Wat is dan een goed netwerk en hoe bouw je dat op? Naar onze bescheiden mening heb je daarvoor het onderstaande nodig.

Router
Een router verdeelt het verkeer naar al je apparaten in huis. Dat kan de router van jouw provider zijn maar dat kan ook een verbeterde versie zijn. Als je hiervoor kiest moet je de router van je provider in bridge-modus (laten) zetten.

Switch
De switch wordt gebruikt om meerdere apparaten aan te sluiten op de router. Vaak zijn de poorten op een router beperkt waardoor je maar een paar apparaten kan aansluiten. Een switch met meer poorten is dan de oplossing. Kies een switch op basis van het aantal apparaten die je wilt aansluiten. Bijvoorbeeld access points. Je hebt verschillende soorten switchen maar het meest handige zijn de switches die ook PoE (Power over Ethernet) hebben. Dit zorgt voor spanning op de lijn zodat je maar éen UTP / CAT kabel hoeft te gebruiken.

Access Points
Een access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk of WLAN creëert, doorgaans in een kantoor of groot gebouw. Maar in een woning kan dit uiteraard ook goed werken. Met meerdere access points op verschillende verdiepingen bouw je een stabiel netwerk op. Dit is handig als je thuis werkt en ook kinderen hebt die willen gamen of Netflix streamen en dat allemaal tegelijkertijd.

Maar de apparatuur van Ziggo of KPN is toch prima?

Als je tot hier hebt doorgelezen is dit eigenlijk al een rhetorische vraag, maar laten we het toch even ontleden:

Zwak Wifi bereik

Het gratis kastje staat vaak weggepropt in de meterkast, ergens onderin de woning, en niet op een centrale plek waardoor alleen de kleinste woningen een magere kans op voldoende bereik hebben; zeker als een paar dikke muren het signaal verder blokkeren.

Quality of Service (QoS) / Prioriteitstelling netwerkverkeer

Zelfs al heb je een internetabonnement met voldoende download / upload snelheid, dan komt het toch vaak voor dat cruciaal internetverkeer hapert (denk aan videobellen of Netflix streamen). Het standaard kastje is niet slim (en krachtig) genoeg om dit cruciale verkeer te scheiden en voorrang te geven.

Beveiliging, parental controls en gastennetwerk

De meeste gratis kastjes van de internetproviders bieden een “basic” mogelijkheid om hackers buiten de deur te houden. De praktijk leert echter dat de alom bekende standaard wachtwoorden makkelijk te kraken zijn en daarmee persoonlijke informatie binnen het thuisnetwerk al gauw “op straat ligt”.

Ook zijn de mogelijkheden voor het instellen van gastennetwerk en parental controls vaak beperkt.

Wifi roaming

Zelfs als er een extra wifibooster is geïnstalleerd, ontbreekt de slimmigheid om naadloos van het ene wifikanaal naar het andere over te schakelen wanneer je door het huis beweegt. Daarnaast valt de snelheidswinst van zo’n booster in de praktijk vaak erg tegen.

Wifi meshing

Een aantal providers adverteren met “Super Wifi” op basis van het zgn. “meshing principe”. Hierbij wordt éen basisstation bedraad aan de router verbonden en wordt de wifidekking middels draadloos verbonden satellieten uitgebreid. Net als met wifiboosters valt de snelheidswinst ook hier vaak tegen omdat de satellieten gevoelig blijken voor interferenties en regelmatig uitvallen. Daarnaast halveert elk mesh-punt op je pad naar het internet de snelheid en verhoogt het de zgn. latency. Dus ja, je telefoon / iPad/ laptop heeft misschien een goed bereik met het dichtstbijzijnde mesh-punt, maar heeft dat mesh-punt wel een goed signaal met het upstream mesh-punt? De mesh-punten moet je dus altijd plaatsen op een plek waar het bereik nog goed is, anders wordt het algemene signaal alleen maar slechter en slechter. Of je moet al veel mesh-punten gaan plaatsen, maar dat is ook een dure aangelegenheid.

Unifi van UBIQUITI

DomoticaDokters.nl heeft jarenlange ervaring met installatie, onderhoud en support van de zeer uitgebreide (semi)professionele Unifi lijn van de maker UBIQUITI. Zowel voor watbetreft netwerken als beveiligingscamera’s. Zie ook hier.

Daarom kunnen we Unifi van harte aanbevelen voor eenieder die voor eens en voor altijd af wil van het gezeur “het internet doet het niet”.

Het is een veilige, betaalbare, schaalbare, flexibele en robuuste oplossing die het gewoon altijd goed doet.

Onze werkwijze

DomoticaDokters.nl adviseert, installeert en onderhoudt Unifi netwerk- en camerasystemen tegen scherpe tarieven. U kunt zelf de benodigde apparatuur bestellen, of in onze webwinkel een van de pakketten uitzoeken.

Neem gerust contact op via Whatsapp +3170-568-0418 voor een vrijblijvend eerste consult.